Beheer

HET ZONNEDAK

Ons zonnedak is een metalen felsdak, waarop een film van amorf silicium is aangebracht. Het metalen dak ligt op de twaalf eengezinswoningen, verdeeld in vier dakvlakken, waarbij alleen de rechthoekige delen zijn voorzien van de photovoltaïsche (PV)-folie en bekabeling. De daken zijn op het zuiden gericht en hebben een dakhelling die door het jaar heen het meeste rendement oplevert. De opbrengst van het hele systeem is gemiddeld 22.000 kWh per jaar. Dat is ongeveer de helft van het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van alle huishoudens en gemeenschappelijke voorzieningen samen. De opgewekte zonne-energie wordt buiten de woningen om ‘gebundeld’ en aan energiebedrijf Greenchoice geleverd. Het PV-dak is eigendom van de Vereniging van Eigenaren.

In onderstaand staatje kun je de opbrengst van het dak van de afgelopen jaren terugvinden.

ZONNECOLLECTOREN

In de bovenste strook van het lessenaardak van de eengezinswoningen liggen zonnecollectoren, die water opwarmen dat naar de zonneboiler gaat. Deze voorziet de badkamers en keukens van warm water. Op het platte dak van het appartementengebouw staan schuin geplaatste zonnecollectoren, die de appartementen van warm water voorzien.

VEGETATIEDAK

De bergingen zijn uitgevoerd in Plato-hout en hebben een vegetatiedak

ENERGIELABEL A

Aan de zuidkant hebben alle woningen extra grote ramen voorzien van hoogrendements dubbelglas. Samen met de extra dikke isolatie van vloeren, wanden en daken zorgen deze maatregelen voor een aanmerkelijke besparing op energieverbruik en een aangenaam woonklimaat.

Het hemelwater wordt opgevangen en gaat naar een buffertank in de tuin. Dit werd aanvankelijk gebruikt voor toiletspoeling en buitenkranen. Helaas liet het pompsysteem het te vaak afweten en moesten we overschakelen op drinkwater. Het water in de buffertank wordt wel gebruikt voor de besproeiing van de tuinen.

De woningen en appartementen hebben het energielabel A. Door alle duurzame maatregelen is de energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van de woningen en de appartementen gemiddeld ca. 0,90 (zonder het PV-dak mee te rekenen). Als de energieprestatie daarvan wordt toegerekend aan de eengezinswoningen komt hun EPC uit op 0,75-0,80. Dit is veel lager dan de norm in het bouwbesluit ten tijde van het ontwerp. En ook een kleine 20 jaar later is de Oranjerie nog een zeer goed prestatievoorbeeld voor nieuwe woningen.